Home > Our Projects > Riverwalk School

Case Studies

Riverwalk School

Client
Suffolk County Council

Architect
Concertus Design & Property Consultants

Contractor
R G Carter

Sector
Education

Location
Bury St Edmunds

Value
£101k

Service Delivered

190m of canopies with coloured roofs create outside cover & learning areas at special needs school

Waverley manufactured and installed over 190m of covered learning space at the new Riverwalk Campus in Bury St Edmunds.

The Project

Suffolk County Council’s reorganisation of schools in the Bury St Edmunds area resulted in a site becoming available to facilitate a purpose built, wheelchair-friendly facility for Post-16 students with severe and complex learning needs.  Riverwalk School replaced the redundant and dilapidated former Hardwick Middle School building.

The Requirement

The single-storey timber-clad education building surrounded by expansive open fields creates a stimulating teaching and learning environment. The architect used the specification of canopies to not only provide attractive outdoor covered learning areas but also to make an eye-catching design statement.

Whilst the anthracite grey powder coated aluminium frame of the canopy blends in with the window frames and roof trim, the seven contrasting roof sheet colours provide a stunning contrast that lifts the building from the ordinary to stunning.

The Installation

Canopies are used widely in the education sector and the Weatherspan range gives architects and contractors peace of mind. They are made entirely of corrosion-free materials (aluminium and polycarbonate) and are much more cost-effective than bespoke steel canopies with their associated engineering and fabrication costs.

Waverley surveyed, manufactured and installed all of the canopies, on time and within budget. Our dedicated on-site project manager and his installation team liaised closely with the groundwork sub-contractors, ensuring that concrete pad stones were correctly located for fixing the canopy posts.  Padded protectors were installed around the posts.

The lean-to structures were fixed directly to the block walls of the building and the cladding sub-contractor installed timber cladding around each canopy to create an exceptionally neat finish. The architect requested that the colour sequence of the roof panels was followed throughout.

The Outcome

As can be seen from the pictures, the canopies work really well and in fact really enhance the look of the new school building. The clean lines of the structure are a result of our innovative integral gutter system which conceals the gutter and downpipe within the structure. There are no visible plastic gutters and gutter clips to fade and crack over time.

The end result is an aesthetically stunning canopy system, breathing life into the school buildings and allowing students outside protection from rain, wind and also harmful UV rays.

What They Say

“The building has been transformed into a first-class teaching and learning environment for some of our most vulnerable young people.” – Joy Stodart, Health, Wellbeing and Children’s Services, Suffolk County Council

“The project exceeded the client’s expectations through the creation of an extension which was sympathetic to the design of the original building. Despite a tight deadline and budget pressures, we completed ahead of the programme. Handing over the building two weeks early allowed the school sufficient time to prepare before the start of the new Autumn term” – Concertus Design & Property Consultants

  • WeatherSpan Aluminium Lean-to Canopy

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.